Kortsiktigt översålt borde ge uppstuds inom kort

Stockholmsbörsen igår: Det inledande måttliga negativa gapet fortsatte nedåt till klockan 12.10 då 1040-nivån nåddes och höll. Köparna kom tillbaks och höll i taktpinnen till strax efter klockan 17. Stäningen kring 1053 var nära dagshögsta.

Omsättningen var visserligen högre än i måndags och uppgick till 8,9 miljarder kronor vilket var 13 procent lägre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.
 
Osäkerheten är stor och då minskar normalt avvikelsen från 200-perioders medelvärde, både i intradags och dagschartet. De senaste dagarnas små kursstaplar visar även de på att varken köpare eller säljare vågar hålla kvar sina positioner mer än några timmar.

Även om 200-dagars medelvärde alltid utgör en viktig psykologisk nivå krävs alltid bekräftelse och en etableringsfas för att vi inte ska bli sittande med svartepetter när vi tar positioner i samband med att nivån bryts.

Årsmedelvärdet som fortfarande är stigande noteras inför dagen kring 1045 och en månadsstängning under nivån innebär att vi har en långsiktigt fallande trend (dock inte bekräftad).

De senaste fem dagarna har stängt mellan 1056 och 1052 vilket är ett tydligt tecken på osäkerhet. När vi är osäkra ska vi ta det lugnt och då är bästa strategin att sitta hårt på händerna och istället agera åskådare. Studerar vi diagrammet är det enkelt att se att 1079 behöver tas ut på ovansidan för att vi ska få en första högre topp och på nedsidan förstärks det negativa sentimentet om 1035 eller ännu hellre 1029 punkteras.

Bästa sektorer igår blev kontradefensiva telekom och hälsovård som steg 0,4 respektive 0,2 procent. Sämst gick olje- och gasbolagen tillsammans med råvaror som sjönk 0,9 respektive 0,7 procent.

Vinnare bland de aktier jag bevakar blev Assa Abloy 1,4%, Meda 1,4% följt av Astra som steg 1,2%.

Högst omsatta aktier under tisdagen blev Atco A 473 MKr (+0,5%), Eric B 446 Mkr (-0,3%) följt av Sandvik 444 Mkr (-0,4%).

OMXS30: En av de bästa egenskaperna för en trader är att inte ”skapa” lägen utan att tålmodigt invänta dem. Det räcker inte med att man vet hur det ska gå till, det krävs att marknaden är redo att bli trejdad. Just nu befinner sig börsen i ett vänteläge där man gör bäst i att sitta på händerna tills antingen 1029 punkteras på nedsidan och åtminstone 1060 tagits ut på ovansidan. Tills någon av nivåerna tagits ut kommer det vara ”nyhetsstyrt” och det innebär fortsatta varannandagsröreler när aktörer som inte kommer att bli bjudna på festen kastas mellan hopp och förtvivlan.

S&P 500: Gårdagens stängning var den lägsta sedan den 2 augusti. Hade det inte varit för att vi fick en liten svans på nedsidan och stängningen något över 1373 hade jag rekommenderat sälj. Kursen befinner sig för tillfället alldeles för långt ner, nära golvet i den fallande kanalen och det gör tajmingen dålig för korta positioner. Även om vi nu får någon eller några dagars uppgång behöver åtminstone 1413 tas ut innan vi ens ska börja överväga att leta efter köp.

Intresseklubben antecknar:
– Stockholmstågen står still (bara skojade, det är inget av intresse)
– Lundin Petroleum: Morgan Stanley inleder med övervikt
– Japan som har ett värre budgetunderskott än Grekland kan enligt premiärministern tänka sig att utlysa nyval
– Getinge: Affärsvärlden råder till sälj och det kan nog vara bra om inte ML tas ut
– Nibe: Det kan vara läge att lätta av köpta innehav inför rapporten imorgon…
– Fackförbunden anser att SAS förslag kan ses som ett ”ultimatum”, men herregud vilken värld lever de i?
– Vostok Nafta redovisar en vinst för Q3
– Alfa Laval får order för 90 Mkr

Rapporter på Stockholmsbörsen idag:
– Alltele, Bure, Epicept (kl 6.00), Hakon Invest (kl 8.00), Peab (kl 13.00), Swedol (kl 8.50), Vostok Nafta

Utländska rapporter idag:
– Infineon (kl 7.30), LG Electronics, MTS, Salzgitter (kl 7.30), Vimpelcom (kl 7.00)

Följande bolag håller kapitalmarknadsdag idag (och bör undvikas):
– Swedish Match kl 8.30-16.15
– Electrolux kl 9.00-16.00
– Loomis kl 13.30-16.30

Håll koll på följande tider idag:
– AF: arbetslöshet oktober kl 8.00
– Finland: KPI oktober kl 8.00
– Mäklarstatistik: bostadspriser oktober kl 8.00
– Frankrike: KPI oktober kl 8.45
– Valueguard: bostadspriser oktober kl 9.00
– Island: räntebesked kl 9.55
* Storbritannien: arbetslöshet oktober kl 10.30
– EMU: industriproduktion september kl 11.00
– Portugal: BNP (prel) 3 kv kl 11.00
– Italien: säljer obligationer kl 11.00
– RGK: resultat obligationsemission kl 11.03
* BOE: inflationsrapport kl 11.30
– Polen: KPI oktober kl 14.00
– USA: PPI oktober kl 14.30
* USA: detaljhandel oktober kl 14.30
– USA: lager osålda varor september kl 16.00
– RGK: annonserar växelemission kl 16.20
* Fed: protokoll från Fomc-möte 23-24/10 kl 20.00
– USA: API veckovisa oljelager kl 22.30

USA: Efter en inledande nedgång till 1372 kom köparna tillbaks och lyckades ta kursen upp till 1389 efter någon timmes handel. Därefter avtog återigen köptrycket och kursen föll för att stänga på absolut dagslägsta 1374,7 som motsvarade en nedgång med 0,4 procent. Kursen är nu nere på samma nivå som i början på maj 2011 där vi hade en topp som nu alltså utgör ett sekundärt stöd. I samband med konsolideringar, som nu råder, söker placerarkollektivet ”enkla lösningar” och det innebär att man letar efter svaren bland nyheter och statistik. Just nu vägs varje ord kring det fiskala budgetstupet i USA och skuldkrisen i sydeuropa för att se minsta antydan på förbättring eller förvärrande. Inte förrän någon av de viktiga stöd- och motstånden jag berättat om så många gånger kommer att tas ut kommer det den aggregerande psykologin att bli bättre, eller sämre. Därefter tolkas nyheterna i linje med sinnesstämningen. Så har det alltid varit och kommer även fortsättningsvis att vara.

I samband med den tilltagande osäkerheten igår tog inte oväntat aktier med större risk mest stryk och Nasdaq 100 föll mest av börsindexen med en nedgång på 0,8 procent till en ny femtonveckorslägsta.

Oktober månad stängde ner med 2,0 procent vilket tillsammans med föregående veckas nedgång på 2,4 procent innebär att uppgången hittills i år reducerats till 9,4 procent.

Totalt omsattes 2,5 miljarder vilket var högre än i måndags och i linje med snittet för de senaste tre månaderna. Endast 53 av de 500 aktierna på S&P 500-indexet steg under tisdagen.

Asien: Det är mestadels uppåt på de asiatiska börserna nu på morgonen. Honken stiger 0,8 procent och i Kina är det upp 0,4 procent. Japanska Nikkei plaskar kring nollan vilket även Australiska All Ordinaries gör.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar